Smedjebacken är värdkommun 2020

Värdkommun för årets Miljöting är Smedjebacken! 

Läs hela intervjun med Smedjebackas projektledare Madeleine Gray här:

Vad roligt att Smedjebacken är värdkommun för Miljötinget! Hur känns det att vara värdkommun för Miljötinget?

Det känns fantastiskt roligt och som ett ärofyllt uppdrag vi ska förvalta på bästa sätt!

Miljötinget kommer i år se annorlunda ut med den pågående pandemin, hur blir ni påverkade av detta?

Det är givetvis väldigt tråkigt att vi inte får visa deltagarna vår fina kommun och allt den har att erbjuda men vi tror att en digital konferens blir väldigt bra! Ett extra stort plus är ju att ännu fler kan ta del av denna spännande konferens nu när den sänds digitalt.

Hur jobbar Smedjebacken med hållbarhetsfrågor och ungdomsfrågor?

Smedjebackens kommun har som vision att vara en ekokommun i framkant, något jag verkligen tycker genomsyrar kommunens arbete. Smedjebacken var bland dom första eko-kommunerna i hela Sverige och man märker tydligt att miljötänket finns här. Smedjebackens kommun har sedan några år tillbaka en Ungdomsstrateg som jobbar specifikt med ungdomsfrågor, som ju är en otroligt viktig aspekt. Bland annat så brukar man ha en demokratihörna ute i skolorna för att kunna ha en dialog med eleverna och vara lyhörda för deras önskemål.

Vad känns extra roligt med årets event?

Det känns såklart extra roligt att få vara med och fira Miljötingets 30-årsjubileum. Vi ser fram emot att få vara med och utforma helt ny variant av miljötinget i form av en digital konferens som kanske kan bana vägen för framtidens Miljöting!

Berätta tre roliga fakta om Smedjebacken!

Från Smedjebacken kan man faktiskt ta sig hela vägen ut i vida världen! Via Strömsholms kanal som startar i Smedjebacken tar man sig ut i Mälaren och vidare ut i världen.

I Smedjebacken lades nyligen världens första klimatneutrala asfalt. Det är en asfaltstyp som binder in det biogena kolet och dessutom kan asfalten till stor del återanvändas när det är dags att asfaltera igen.

Det finns över 500 sjöar i Smedjebackens kommun

Topp tre saker att göra i Smedjebacken!

Vi har ett väldigt rikt föreningsliv och gott om både sommar – och vinteraktiviteter. Vid Herosvallen i centrala Smedjebacken finns gott om aktiviteter för dom flesta.

Här finns naturen nära med allt den har att erbjuda. Här finns en av landets största insjöhamnar för fritidsbåtar, så gillar man båtlivet har man kommit rätt!

Meken är en fantastiskt häftig lokal med mycket roliga olika evenemang och aktiviteter med allt från konstkollo, dansföreställningar, skateboardåkning och filmvisningar. Ett måste att besöka i Smedjebacken!

Något annat som man måste veta om Smedjebacken?

I Smedjebacken har vi korta beslutsvägar och nära till våra politiker, något som fler borde ta tillvara på och utnyttja för att påverka, inte minst våra yngre kommunmedborgare!